Przeciwdziałania wirusom

Leki i suplementy na wzmocnienie odporności zawierają zazwyczaj różne witaminy i minerały oraz wiele naturalnych składników takich jak: jeżówkę purpurową, aloes, żeń-szeń, czystek, wiesiołek, tran czy olej z wątroby rekina. Wszystkie te preparaty skutecznie pobudzają odporność organizmu.

Odporność organizmu jest uwarunkowana licznymi czynnikami, do których zalicza się m.in. sposób odżywiania. Duże znaczenie ma ponadto zbilansowana dieta, aktywność fizyczna, a także odpowiednia ilość odpoczynku i snu. Zima to czas zwiększonej zachorowalności i zmniejszonej odporności organizmu, dlatego właśnie w tym okresie warto zwrócić uwagę na te produkty spożywcze, które wzmacniają system immunologiczny.

Układ odpornościowy właściwie funkcjonuje przy dobrze zbilansowanej i prawidłowo skomponowanej diecie. Pewne produkty żywnościowe zawierają substancje bioaktywne, które stymulują odporność organizmu.

Stymulowanie odporności polega m.in. na zwiększeniu wytwarzania przeciwciał i leukocytów, stymulowaniu makrofagów (czyli komórek zdolnych do unicestwiania obcych ciał), które trafiają do krwioobiegu (tzw. fagocytoza).